Kai Mykkänen:

Biotaloudesta uusia vientituotteita

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen asettaa puupohjaisen biotalouden kehitystyölle suuria Suomen viennin kasvuodotuksia. Mykkäsen mukaan tähänastinen tutkimus- ja kehitystyö on osoittanut, että biotalouden tuotepaletti laajenee koko ajan ja puupohjaisten tuotteiden mahdollinen kirjo laajenee.


- Tavoitteena on tietysti löytää tästä kehityksestä myös uusia vientituotteita. Sen sijaan että maksimoisimme puun energiakäyttöä, nyt kannattaa hakea mahdollisimman paljon arvonlisää tuovia uusia biotalouden tuotteita monilla toimialoilla.

Mykkänen muistuttaa, että koska puupohjaisilla tuotteilla voidaan korvata lähes kaikki muovituotteet, puukuitujen kehitystyössä on valtaisia mahdollisuuksia. - Meillä on suuri odotusarvo perinteisten muovista ja mineraaleista tehtyjen materiaalien korvaamisessa. Esimerkiksi biokemiassa on suuri mahdollisuus uusien innovaatioiden tuotteistamiseen ja kaupallistamiseen. Jos puuligniinistä kehittyy kananmunan keltuaisen korvaaja ja puusta voidaan eristää elintarvikkeisiin soveltuvia kuituja, niillä on valtaisa merkitys globaalissa elintarvikehuollossa.

-Vaikka meillä on kärkihankerahaa uusien innovaatioiden kehitystyöhön, pitää olla uskallusta ohjata tätä kehitystä verotuksella ja sääntelyllä, jotta saisimme uusia tuotteita nopeasti tuotteistettuina kaupalliseen käyttöön. Kun tavoitteena on korvata muovipussi puupohjaisella tuotteella, voisiko muovikassia verottaa nykyistä kovemmin ja siten hintasuhteiden muutoksella ohjata kehitystä markkinoilla, pohtii Mykkänen.

Biotalouden kehitystyössä myönteinen vire

Mykkänen näkee biotalouden ja koko cleantech-toimialan kehittämisessä Suomessa myönteisen vireen, jota voidaan vielä hallituksen toimin vahvistaa. - Olemme uudistaneet verotusta sinivihreään suuntaan nostamalla fossiilisten polttoaineiden veroja, kiristämällä haittaverotusta ja ohjaamalla Tekes rahoitusta biotalous- ja cleantech-kärkihankkeiden piiriin. Tavoitteena on saada näillä aloille uusia yrityksiä ja auttaa niitä kaupallistamaan ja patentoimaan tuotteitaan markkinoille.

- Hallitusohjelmassa asetettu sadan tuhannen työpaikan syntyminen tälle alalle tulevina vuosina on mahdollista, arvioi Mykkänen. Myös kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin rahoitusta vahvistetaan ja merkittävä osa kehitysapupotista siirretään investointimuotoiseen rahoitukseen.

Mykkänen haluaa kehitysrahoitukseen yksityistä sijoitusrahaa, jonka avulla saadaan kasaan yhden miljardin investointipotti, josta voidaan rahoittaa kehitysapua ja biotaloutta yhdistäviä hankkeita kohdemaissa.

- Tulen tekemään useita eri maihin suuntautuvia viennin edistämismatkoja syksyn aikana ja pitämään kohdemaissa esillä biotaloutta ja cleantechiä, joilla aloilla osaamisemme kohtaa maailman tarpeet. Näiden merkitys Suomi-kuvassa on keskeinen vientimaissa ja yhä enemmän myös kehitysyhteistyössä. 

- Markku Laukkanen


« Takaisin