Ruotsalaisen europarlamentaarikon Emma Wiesnerin mukaan uuden komission on tunnustettava metsätalouden ja biotalouden merkitys. – EU tarvitsee nyt vahvan strategian, jossa biotalous nostetaan yhdeksi teollisuuspolitiikan kärkihankkeista. Biotaloudella on myönteiset vaikutukset myös ilmastopolitiikan tavoitteiden saavuttamisessa.
–Vaikka Venäjän energian korvaamisesta on tullut Euroopalle suuri haaste, komissio on suhtautunut kielteisesti bioenergian käytön sisällyttämiseen energiapaketteihin. Tämä kielteinen asenne on erityisen ongelmallinen pohjoismaisille metsämaille, kuten Suomelle ja Ruotsille, joiden talous nojaa merkittävästi metsä- ja biotalouteen.
Wiesner uskoo, että uusi komissio voisi omaksua myönteisemmän asenteen bioenergian käyttöä kohtaan. – Se vahvistaisi biotalouden merkitystä Euroopan taloudessa.
Ympäristönäkökulmat dominoivat EU:n politiikkaa
Wiesnerin mukaan EU:n ilmasto- ja ympäristöpolitiikan tiukentuminen on asettanut uusia paineita metsätalouden kestävyyden mittaamiselle ja valvonnalle. – Komission tavoitteena on ollut ensi sijassa varmistaa, että Euroopan metsät toimivat hiilinieluina ja suojelevat biodiversiteettiä. Tämä tavoite ei kuitenkaan ole aina linjassa kansallisen metsäpolitiikan, metsänomistajien eikä biotalouden tarpeiden kanssa.
–Pohjoismaiset metsänomistajat ovat kokeneet EU:n tiukan sääntelyn rajoittavan heidän oikeuksiaan. Metsänomistajia ei kuulla riittävästi komission aloitteiden valmistelussa. Esimerkiksi ennallistamisasetuksen täytäntöönpano tulee olemaan jäsenmaissa vaikeaa, kun olosuhteet ovat eri maissa niin erilaiset.
Wiesner peräänkuuluttaa EU:lle kokonaisvaltaista biotalousstrategiaa, joka huomioisi metsätalouden merkityksen taloudelle ja ilmastotavoitteille. – Biotalous tulisi rinnastaa muihin kriittisiin raaka-aineisiin, sillä uusiutuvat biopohjaiset materiaalit voivat olla merkittävä osa EU:n kestävää kehitystä.
–Biotalouden tulee olla keskeinen osa EU:n strategisia tavoitteita, kun halutaan vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja löytää ympäristöystävällisiä ratkaisuja, muistuttaa Wiesner.
Suomi ja Ruotsi ovat Wiesnerin mukaan olleet jo pitkään edelläkävijöitä metsätalouden kestävässä hallinnassa ja niiden kokemuksia tulisi hyödyntää nykyistä paremmin koko EU:ssa. – Suomi ja Ruotsi ovat investoineet metsätalouteen ja biomateriaalien tutkimukseen. Näiden maiden mallit kestävästä metsänhoidosta ja hiilinielujen lisäämisestä voisivat toimia esimerkkeinä muille EU-maille.
–Metsäpolitiikassa tulee huomioida taloudellinen, ekologinen ja sosiaalinen kestävyys. Nykyisin ympäristönäkökulmat dominoivat komission ja parlamentin keskustelua ja jättävät taloudelliset näkökulmat vähemmälle huomiolle.
Biotaloudesta uusia tuotteita ja innovaatioita
Wiesner korostaa, että biotalouden laajempi hyödyntäminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia uusiutuvien materiaalien ja tuotteiden innovaatioille. – Hyvä esimerkki on modulaarinen tuulivoimalatorni, joka on rakennettu Länsi–Ruotsiin suomalaisesta viilupuusta. Tämäntyyppiset innovaatiot tarjoavat vähäpäästöisiä ratkaisuja, jotka auttavat korvaamaan terästä ja vähentämään hiilidioksidipäästöjä rakennusalalla.
–Metsä- ja biotalouspolitiikassa on löydettävä nykyistä parempi tasapaino taloudellisten ja ekologisten tavoitteiden välillä. On tärkeää, että ympäristönsuojelussa ja biotaloudessa voidaan edetä rinnakkain. Suomen ja Ruotsin on otettava johtava rooli tässä keskustelussa.
Wiesnerin mukaan EU sääntelyä tulee kehittää siten, että se tukee biotalouden kasvua ja samalla säilyttää ympäristön monimuotoisuuden. –Metsäpolitiikka on onnistunutta silloin, kun se huomioi metsien ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset tavoitteet.
Markku Laukkanen, markku.laukkanen@audiomedia.fi
Yhteyshenkilöt
Emma Wiesner, emma.wiesner@europarl.europa.eu
Lisätietoja julkaisijasta
Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee ajankohtaisia metsätaloutta ja sen parissa tehtävää tutkimustyötä koskevia artikkeleita. Säätiö tukee erityisesti maa- ja metsätalouteen sekä rakentamiseen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä painottaen erityisesti toimintaa, jolla on elinympäristömme kannalta positiivinen vaikutus pitkällä tähtäimellä. Säätiön toiminnan keskeisiin teemoihin perustuvat artikkelit ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit julkaistaan myös www.puussaontulevaisuus.fi ja https://www.kollinsaatio.fi/saatio/ajankohtaista sivustoilla.
« Takaisin