Artikkelisarja: EUROOPPALAINEN PUURAKENTAMINE

Keski-Euroopan perheyrityksiä johdetaan arvoilla ja perinteillä

Pääosa Keski-Euroopassa toimivista puutuotealan yrityksistä on perheyrityksiä, joilla on takanaan monen sukupolven työ puutuotealan ja puurakentamisen parissa. Perinteisen puualan käsityötaidon yhdistämisestä uuteen teknologiaan ja osaamiseen on tullut keskeinen osa yritysten toiminta-ajatusta. Tässä artikkelissa haastateltujen perheyritysten johtajat ovat ylpeitä perheyrityksissä vuosikymmenien varrella syntyneestä paikallisesta yrityskulttuurista ja luottavat käytännön osaamisen ja uuden tiedon yhdistämis


Yritykset kerryttävät osaamista tarjoamalla oppisopimuskoulutuspaikkoja nuorille samalla kun yrityksissä on vuosikymmeniä työskennelleitä työntekijöitä. Yritys sitoutuu työntekijöihinsä ja työntekijät yritykseen. Kuten Katarina Lehmann sanoo, ”tämä on osaavien ihmisten bisnestä eikä koneiden”.

Perheyritysten johtajat mainitsevat kukin samankaltaisia toimintaa ohjaavia arvoja kuten laatu, toimitus- ja kustannusvarmuus sekä asiakaslähtöisyys, mikä merkitsee kokonaisvastuuta kohteiden toteuttamisessa suunnittelusta asennukseen. Kaikki näkevät puurakentamisen markkinan kasvun perustuvan ekologisten arvojen nousuun, sen kilpailukykyyn ja uusien rakentamisen innovaatioiden kehittämiseen ja käyttöönottoon.

Perinteisen ja uuden osaamisesta syntyy yrityksen brändi

Saksalainen perheyhtiö Gumpp&Maier ei syyttä käytä markkinoinnissaan slogania ”ratkaisuja puusta”. Yhtiön referenssilistalta löytyy kaikkea mahdollista puurakentamista alkaen päiväkodeista ja kouluista päätyen toimisto- ja asuntorakentamiseen. Yhtiö sijaitsee Baijerissa lähellä Augsburgia ja on aloittanut toimintansa 1930-luvulla saha- ja puusepänyrityksenä. Gumpp&Maier -yhtiöllä on kahdet vahvat juuret. Vuonna 1930 Josef Maierin isoisä Josef Maier perusti puusepänyrityksen ja vuotta myöhemmin kirvesmies Leonhard Gumpp aloitti yrittäjänä. Vuonna 2004 Gumpp-yhtiöön yhdistettiin toisella toimialalla toiminut Maier-yhtiö, minkä jälkeen yhtiön henkilökunnan määrä nousi lähes sataan.

-Olemme erilaisesta ajattelutavasta huolimatta löytäneet hyvän tavan työskennellä yhdessä, kuvailee toimitusjohtaja Alexander Gumpp. Kun kaksi erilaista perheyhtiötä ja kaksi erilaista ihmistä alkoivat tehdä yhdessä töitä, siitä tuli vahvuutemme. Istumme samassa toimistossa ja yhdistämme osaamisemme. Tiedämme tarkasti vahvuutemme ja keskittymällä siihen voimme kehittyä ja menestyä.
Alexander Gumpp vastaa yhtiön kehityksestä ja vientikaupasta, kun taas Josef Maier kotimaan kaupasta ja tuotannosta. Gumpp&Maier tuottaa puurakenteisia elementtejä ja kehittää rakentamisen hybridijärjestelmiä yhdessä yliopiston kanssa. -Aloitimme perinteisestä talonrakentamisesta täysin ekologisista ja kestävistä materiaaleista jo yli 20 vuotta sitten. Olemme ottaneet ehkä liikaakin riskejä ajoittain, mutta olemme olleet edelläkävijöitä vihreässä rakentamisessa ja kehittämisessä kuten yrityksen pitääkin olla, sanoo Gumpp.

-Meidän vahvuutemme on yrityksen sopiva koko, mikä tuo joustavuutta. Meillä on yrityksessä omat suunnittelijat, arkkitehdit, rakennusinsinöörit ja paljon puurakentamisen osaajia perinteisesti. Meillä on työntekijöitä, jotka opiskelevat uutta ja perinteistä osaamista, josta yhdessä syntyy yrityksen brändi.

Puusepän ja puuinsinöörin koulutuksen hankkinut Gumpp korostaa käytännön osaamisen ja uuden tiedon yhdistämisen välttämättömyyttä. –Nämä erilaisen osaamisen taustan omaavat ihmiset luovat yrityksen menestyksen ja kehityksen. Kun itsekin olen valmistunut puuinsinööriksi oppisopimusreittiä, haluan tarjota koulutussopimuksia nuorille ja tehdä yrityksestä houkuttelevan työpaikan tuleville alan ammattilaisille.

Arvot todellisuutta, ei juhlapuheita

Gumpp korostaa yhtiön arvojen olevan todellisuutta arjen toiminnassa eikä vain annettuja juhlallisia lupauksia. -Haluamme tuottaa laadukkaita, ensiluokkaisia ratkaisuja vaativille asiakkaille. Pyrimme olemaan innovaatioissa aina huolellinen, mutta edelläkävijä. On silti hyvä muistaa, että parempi voi olla hyvän vihollinen.

Korkeaan laatuun pääseminen edellyttää Gumppin mielestä huolellista työtä. -Käytämme uusinta kone-ja laitekantaa jolla pääsemme suureen mittatarkkuuteen ja high-end tuotteeseen. Tässä tarvitaan hienosäätöä työntekijöiden käsityöosaamisen ja koneiden prosessituotannon kesken. Meille jokainen hanke on painopiste. Kun työntekijät ovat motivoituneita, saavutamme tavoitteemme yhdessä ja nojaamme toiminnassamme rehellisyyteen ja ennustettavuuteen. Kun lupaamme jonkin toimitusajankohdan, pidämme tuotanto- ja asennuspäivistä kiinni.

-Hyvät puurakentamisen ratkaisut ovat lopulta yksinkertaisia. Työskentelemme hyvien työntekijöiden kanssa, käytämme hyvälaatuista sertifioitua puumateriaalia ja meillä on yli 80 vuoden kokemus, kiteyttää Gumpp yhtiön arvopohjaa.


Katso lisää artikkeleita tästä:


Artikkeli on osa toimittaja Markku Laukkasen toimittamaa artikkelisarjaa, joka käsittelee puurakentamisen toimintatapoja ja trendejä eri puolilla Eurooppaa. Sarjan tavoitteena on tehdä tunnetuksi sellaisia puurakentamisen hyviä käytäntöjä, joista oppimalla ja joita soveltamalla Suomessakin puurakentamisen kilpailukykyä voitaisiin parantaa.

 


« Takaisin