Pakkausteollisuuden puupohjaiset ratkaisut rynnivät arjen kulutusmarkkinoille

Puupohjaisten innovaatioiden kehitystyö on johtanut moniin uusiin läpimurtoihin pakkausteollisuudessa. Yhteistä uusille globaaleille kuluttajamarkkinoille suunnatuissa tuotteissa on niiden uusiutuvuus ja kierrätettävyys samalla kun ne korvaavat fossiilisia raaka-aineita.


Pakkausteollisuus odottaakin puukuituun perustuvien ratkaisujen kasvun jatkuvan vahvana, kun fossiilipohjaisten tuotteiden käytön vähentämiseen pyritään lainsäädännöllä ja kuluttajien tottumukset siirtyvät yhä vahvemmin ympäristöystävällisten tuotteiden suuntaan.

-Kuluttajat ovat tänä päivänä hyvin ympäristötietoisia, mikä näkyy esimerkiksi halussa vähentää kuluttajatuotteissa muovijätteen valtavaa määrää, sanoo DS Smithin liiketoiminnan kehitysjohtaja Kari Vuori.

Vuori huomauttaa, että kun kaupungistuminen ja resurssien järkevä käyttö ovat globaaleja ilmiöitä, Suomessa kehitetty puukuituun perustuva innovaatio on mahdollista ottaa käyttöön myös toisilla markkina-alueilla. -Kutakin markkinaa varten samaa uusiutuvaa kuluttajatuotetta voidaan räätälöidä ja näille ratkaisuille on valtava potentiaali kansainvälisillä markkinoilla.

Pakkauksella suuri vaikutus kuljetuskustannuksiin

DS Smithin kehittämä Tuoreboxi -konsepti vastaa resurssiniukkuuteen monella tapaa. -Pakkauksen raaka-aine ei tuhlaa uusiutumattomia luonnonvaroja ja se on kokonaan kierrätettävä. Perinteisten styrox-laatikkojen kuljettaminen vaatii Tuoreboxi -pakkauksiin verrattuna yhdeksänkertaisen määrän rahtikalustoa. Uuden litistettävän pakkauskonseptin tuottamat hyödyt hiilidioksidipäästöjen ja kuljetusmäärien vähenemisessä ovat merkittäviä, kuvailee Vuori.

Vuoren mukaan aaltopahvista valmistettu pakkauskonsepti sopii olemassa olevaan kuitukierrätysjärjestelmään ja on kestävän kehityksen mukainen ratkaisu. -Olemassa olevan kuitukierrätysjärjestelmän vuoksi loppukäyttäjien kuten kauppojen, ravintoloiden ja tukkujen on helppo hävittää tuote ilman, että se aiheuttaa kaatopaikkajätettä ja vaikuttaa siten ympäristökuormaan.

Kuluttajien arvostukset otettava huomioon

Myös Stora Enso Packagingin liiketoiminnan kehityspäällikkö Timo Anonen pitää uusien puupohjaisten pakkausten markkinoille tuloa ympäristöhaittojen pienenemisen kannalta merkittävänä askeleena. -Kun voimme kuljettaa yhdellä kerralla aaltopahvista valmistettua kalateollisuudessa käytettyä pakkausta seitsemän kertaa enemmän kuin perinteisiä tuotteita, se merkitsee suurta liikenteen ympäristökuormituksen vähenemistä.

-Kaupalle taas kuitupakkauksiin siirtyminen avaa uudenlaisen mahdollisuuden kierrätykseen, kun litistettävä pakkaus tuo säästöjä pakkausjätteen käsittely- ja kuljetuskustannuksiin sekä kierrätysmaksuihin.

Anosen mukaan uudet puupohjaiset pakkauskonseptit auttavat vähentämään myös maailmanlaajuisesti ruokahävikkiä ja parantamaan ruokaturvallisuutta. -Uusien pakkausmateriaalien nykyistä paremmat painatusmahdollisuudet lisäävät informaation lisäämisen mahdollisuutta pakkauksissa.

-Meidän kehitystyömme perustuu kuluttajamarkkinassa tapahtuneisiin muutoksiin. Kun kuluttaja haluaa enemmän ympäristöystävällisyyttä, uusiutuvuutta ja kierrätettävyyttä tuotteisiin, on kaupan ja brändinomistajien otettava tämä muutos huomioon. Tulevaisuudessa tämä trendi vahvistuu ja koko tuotteen arvoketjuun pakkauksineen on kiinnitettävä enemmän huomiota kuluttajien lähtökohdista käsin, muistuttaa Anonen.

Biohajoava kertakäyttötuote korvaa alumiinia ja muovia

Harvapa kotikeittiössä kokkausta ja leipomista harrastava tulee ajatelleeksi, miten paljon kertakäyttöisistä alumiinisista tai muovipinnoitteisista kartonkivuoista päätyy kaatopaikalle ilman kierrätystä. -Tähän ongelmaan kehitimme täysin alumiinivapaan ja muovittoman puupohjaisen ratkaisun, kertoo markkinointijohtaja Jenni Kujala Metsä Tissuesta.

-Kehitystyön haasteena oli miten alumiiniset ja muovipinnoitetut kartonkivuoat voidaan korvata täysin puupohjaisella kierrätettävällä materiaalilla. Ratkaisuksi Metsä Tissuen tehtaalla kehitettiin kestävä erikoislaatuinen leivinpaperi, joka voidaan laminoida erilaisiin materiaaleihin, ja tässä tapauksessa aaltopahviin, kertoo Kujala.

Kujalan mukaan uusi kertakäyttöinen paistovuoka toimii ruuan valmistuksen lisäksi ruuan tai leivonnaisen pakkauksena, jossa sen voi viedä lahjaksi, pakastaa ja sulattaa mikroaaltouunissa. -Tuote on sertifioitu elintarviketurvalliseksi ja täysin biohajoavana vähentää merkittävästi alumiinin ja muovin kaatopaikkajätteen määrää, kuvailee Kujala.

-Halusimme lanseerata tuotteen omalla brändillämme SAGA Paistovuokana ensin kuluttajille, joilta saadun palautteen mukaan aloitamme materiaalin kansainvälisen kaupallistamisen. Tämä avaa suuren kaupallisen potentiaalin yrityksille, jotka voivat jalostaa materiaalista lopputuotteita kuluttajille, ammattikeittiöille sekä leipomo- ja ruokateollisuuteen, uskoo Kujala.

Kuva: Metsä Tissuen täysin puupohjainen SAGA Paistovuoka vähentää alumiini- ja muovivuokien tarvetta kotikeittiöissä.


 

- Markku Laukkanen


« Takaisin