Jaakko Kääriäinen:

Sammutusjärjestelmä osaksi kunnallistekniikkaa

Sammutusjärjestelmiä toimittavan Marioffin Suomen liiketoimintajohtaja Jaakko Kääriäinen ehdottaa automaattisen sammutusjärjestelmän kytkemistä osaksi kunnallistekniikkaa.


Esimerkiksi Tampereen Koukkuniemen hoivakotialueella on palosuojattu 13 kerrostaloa yhdellä keskitetyllä järjestelmällä ilman että joka taloon olisi rakennettu erillinen pumppuyksikkö.

-Tällä uudistuksella on mahdollisuus päästä automaattisen sammutusjärjestelmän rakentamisessa merkittäviin monen kymmenen prosentin säästöihin. Jos kyseessä on puukerrostalokortteli, jossa on esimerkiksi kymmenen kerrostaloa, selvitään yhdellä pumppaamolla ja järjestelmällä kymmenen sijaan. Jos pumppaamon hinta on esimerkiksi 50 tuhatta euroa, säästöä syntyy satoja tuhansia euroja. Lisäksi huollettavien pumppaamojen määrä vähenisi, kuvailee Kääriäinen esityksen etuja. Kääriäinen vertaa keskitettyä sammutusjärjestelmää kunnallistekniikkaan liitettyyn jätteenpoisto-järjestelmään, minkä kunta rakentaa ja jakaa rakennuksiin osana alueen infrastruktuuria. Hanke on toteutettavissa korkeapaineella toimivalla sammutusjärjestelmällä. – Meillä on olemassa jo hyviä kokemuksia ratkaisuista, joissa olemme yhdellä pumppuyksiköllä suojanneet useita rakennuksia. Kun keskitetty pumppaamo antaa korkean lähtöpaineen, sillä voidaan suojata useita rakennuksia noin kilometrin säteellä pumppaamosta.

-Keskitetty sammutusjärjestelmä soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi puukerrostalokortteliin, jollaisia hankkeita on vireillä eri kaupungeissa. Kunnallistekniikan osaksi liitetty sammutusjärjestelmä on hyvä päättää isomman korttelin rakentamisen alkuvaiheessa, jolloin pumppaamo voidaan mitoittaa oikean kokoiseksi ja sijoittaa esimerkiksi ensimmäiseen kohteeseen.

Kääriäisen mukaan pumppaamon investointikustannuksen voi jakaa taloyhtiöiden kesken, mutta pitää keskitettyä kuntaomistusta parhaana. Haasteeksi tulee hallinnollinen menettely siitä, kuka omistaa, vastaa ja huoltaa pumppaamon. – Kun käytännössä itsenäisten taloyhtiöiden keskinäinen yhteistyö on mahdollista, mutta haastavaa, olisi selkeintä siirtää keskitetyn sammutusjärjestelmän kustannusvastuu kunnalle tai yhteiselle hallintayhtiölle osaksi kunnallisteknistä infraa. Kaupungin tehtävä olisi jyvittää pumppaamon kustannus tasapuolisesti eri taloyhtiöille ja asunnoille.

-Taloyhtiöille jäisi vastuulle putkistojen ja suuttimien investointi, ylläpito ja huolto. Kun puukerrostalo on sprinklattava lain mukaan joka tapauksessa, taloyhtiöille tulisi tietysti velvollisuus liittyä keskitettyyn sammutusjärjestelmään. Mutta uskon säästöjen tekevän liittymisen houkuttelevaksi, arvioi Kääriäinen.

- Markku Laukkanen


Marioff Corporation Oy on johtava vesisumusammutusteknologian kehittäjä, joka toimittaa järjestelmäratkaisuja maailmanlaajuisesti. Yrityksen innovatiivinen HI-FOG vesisumusammutusjärjestelmä ottaa palon haltuun ja tukahduttaa palon turvallisesti käyttäen merkittävästi vähemmän vettä perinteisiin sprinklerijärjestelmiin verrattuna, vähentäen vesivahinkoja ja toiminnan keskeytyksiä. Marioff on osa UTC Climate, Controls & Security -yksikköä, joka kuuluu United Technologies – konserniin. UTC on maailman johtava ilmailun ja rakennusteollisuuden järjestelmien tuottaja.


« Takaisin