Homeongelmat kasvattavat kiinnostusta koulujen puurakentamiseen

Suomessa ja muissakin pohjoismaissa käydään keskustelua rakentamisen home- ja kosteusongelmista, joiden seurauksena kiinnostus puun käyttöön esimerkiksi koulu- ja päiväkotirakentamisessa on kasvanut.


Norjalainen rakentamisen kosteuskysymyksiin erikoistunut tutkija Kriste Nore pitää hyvänä, että kosteusongelmat on otettu vakavasti. –Tämä näkyy esimerkiksi rakentamisen standardeissa ja ohjeistuksessa, mihin kosteudenhallinnan vaateet on otettu nyt mukaan. Kosteuskontrollointi tulee siis ottaa huomioon kaikissa projekteissa ja suunnitteluprosessin alkuvaiheessa, mutta meillä on vielä pitkä matka edessä sen hallintaan.
-Meillä Norjassakin keskustellaan siitä, tarvitsemmeko rakentamiseen suojausta vai ei. Yritämme olla tarkkoja logistiikassa ja nopeassa rakentamisessa. Näin voimme hallita pari sadepäivää ilman ongelmia. Mutta jos sataa viikkoja tai kuukausia, tulee ongelmia. Kun pohjoismaissa sataa enemmän kuin monissa Keski-Euroopan maissa, meidän tulee eturivin maita kosteuden hallinnassa.

Noren mukaan telttojen käyttö puurakentamisessa on kallista. -Meillä oli Bergenissä puukouluprojekti, jossa käytettiin telttasuojausta, mutta se tuli hyvin kalliiksi. Yritämme kaikissa projekteissa saada ensin katon paikoilleen suojaksi ja rakennamme yksi kerros kerrallaan. Projektit tulee organisoida hyvin, koska ongelmatilanteissa purku ja korjaustyöt tulevat hyvin kalliiksi.

-Kosteushaasteen hallinnassa kyse on logistiikasta ja suunnittelusta. Kannattaa lisätä suunnitteluun tarvittavaa aikaa, koska näin voidaan taata, että suunnitelmat toteutuvat sovitusti.

Kosteuden hallinta edellyttää hyvää suunnittelua

Ratkaisuna puurakentamisen kosteusongelmaan Nore mainitsee esivalmistuksen, mikä mahdollistaa kuivan rakentamisen logistiikan valmistuksesta asennukseen. -Digitalisaatio ja rakennusohjeistusmallit auttavat paljon. Uudet massiivipuumateriaalit puurakentamisessa ovat nopeita ja turvallisia myös kosteuden hallinnan kannalta, kunhan suunnittelussa ja rakentamisessa olemme huolellisia.

-Kun käytämme paljon puuta, kyse ei ole vain terveys- vaan myös turvallisuusasiasta rakennuksessa. Tutkimuksissamme käsittelemme vain puuta, mutta teemme myös vertailua muiden materiaalien välillä.

Noren viesti puutuoteteollisuudelle on se, että puun käyttö on otettava huomioon jo rakentamisen ensivaiheen suunnittelussa. -Jos rakennus on alkuun suunniteltu rakennettavaksi betonista tai teräksestä ja myöhemmin päädytty puuhun, siitä tulee vaikeuksia. Mutta jos suunnitelmat on alusta alkaen tehty puulle, ongelmia ei pitäisi tulla.

-Betonirakentaminen on täysin erilainen rakentamisprosessi verrattuna puurakentamiseen. Betoni kuivataan kuumassa ja kosteassa ympäristössä ja puulle ei sitä saa tehdä, koska se ei sovellu siihen.


 

Kuvituskuva: Kuhmon Tuupalan koulu rakennettiin sääsuojassa

Artikkeli on osa toimittaja Markku Laukkasen toimittamaa Hyvät käytännöt -artikkelisarjaa, joka esittelee puurakentamisen toimintatapoja ja trendejä eri puolilla Eurooppaa. Sarja käsittelee muun muassa puurakentamisen kasvun tekijöitä julkisessa rakentamisessa, puun tuloa kaupunkirakentamiseen, vanhan rakennuskannan korvaamista puuratkaisuilla, teollisen esivalmistuksen, suunnittelun ja laadun vaikutusta kilpailukykyyn, rakennusteollisuuden ja yksityisten sijoittajien heräämisestä puurakentamisen kasvavaan markkinaan, puutuotealan kasvavia investointeja ja alan edunvalvonnan tärkeyttä osana metsien käytön hyväksyttävyyttä.

Artikkelisarjan julkaisua on rahoittanut Marjatta ja Eino Kollin säätiö.


« Takaisin