KAHDEKSAN KUVAA PUUSTA

Kuva 1: ”Täällä on hyvä olla”

Kahdeksanosaisen sarjan ensimmäinen videoartikkeli kertoo Tuupalan puukoulun käyttäjäpalautteesta. Vanha koulu aiheutti sen käyttäjille sisäilmaongelmia ja siitä johtuvaa oireilua. Tässä osassa kuulemme koulun tekijöiden ja käyttäjien palautetta, minkälaisia kokemuksia uuden koulun sisäilmasta, akustiikasta ja viihtyvyydestä on saatu.

Opettajat ja oppilaat korostavat puukoulun hyvää sisäilmaa, rauhallisuutta ja ilmapiiriä. Monien vanhassa koulussa kokemat sisäilmaoireilut ovat loppuneet uuteen kouluun muuton myötä.

Koulussa on aloitettu tutkimus puurakentamisen terveysvaikutuksista. Oulun yliopisto tekee pitkäjänteistä edelläkävijätutkimusta, minkä tuloksilla on merkitystä koko puurakentamiselle. Tutkimuksessa seurataan muun muassa sisäilmaa, kosteutta ja oppilaiden stressitasoa. Aiempien tutkimusten valossa puutilat koetaan myönteisenä hyvän akustiikan ja ilmapiirin ansiosta.

Uudessa rakennuksessa toimivassa päiväkodissa on 60 esikoululaista ja vuosiluokilla 1-6 on 350 oppilasta. Lapset ovat kommentoineet uutta koulu muun muassa ”onko tämä ihan meitä varten ” ja että ”olen rakastunut tähän kouluun”!

Esikoulun ja yhtenäiskoulun ohella tunnetuin rakennuksen käyttäjä on Kuhmon kamarimusiikki, joka käyttää koulua kesäisin konsertti- ja harjoituspaikkana.

Katso video: Kuva 1: "Täällä on hyvä olla"

Kahdeksan kuvaa puusta on Metsämiesten Säätiön rahoittama videosarja Tuupalan puukoulun rakentamisesta ja sen eri vaiheista kannolta valmiiseen kouluun. Videosarjan ovat toteuttaneet toimittaja Markku Laukkanen, Audiomedia Oy ja arkkitehti Mikko Viljakainen. Videosarjan jakelijana toimii Puuinfo Oy.

(Kuva: Ville-Pekka Ikola)


« Takaisin